Tort weselny z żywymi kwiatami!

10:42:00

Moment w którym na salę wjeżdża tort weselny, jest tym na który wszyscy czekają, i nie chodzi tu o delektowanie się jego smakiem, lecz bardziej o podziwianie jego piękna, wielkości, kształtu i zdobienia.
 Rozważając użycie żywych kwiatów na swoim torcie, należy pamiętać, że mogą być one tam jedynie do przybrania, lub mogą być także i do zjedzenia - niektóre odmiany są na prawdę smaczne! Wydawało by się, że takie tortowe cuda powinny mieć mało kwiatów do ozdoby, lecz to nie prawda, wystarczy, że florysta we współpracy z cukiernikiem znajdą równowagę między kiczem a prawdziwą sztuką. Oczywiście kolorystyka i kompozycja odgrywa również ważną rolę. Zwykle kolorystyka i kwiaty są podobne lub identyczne jak te w bukiecie panny młodej. 
W jaki sposób zabezpieczyć kwiaty na torcie? Najprostsza metoda wykorzystuje do tego białka jaj i cukier. Na początek należy przygotować główki kwiatowe – najlepiej zasypać je w kaszy mannie i pozostawić na jakiś czas, aby odpowiednio się uformowały. Tak przygotowane kwiaty wyciąga się z kaszy i zanurza się w białkach jaj. Na koniec delikatnie obsypuje się je cukrem, dzięki czemu kwiaty pięknie błyszczą i dłużej utrzymują swoją świeżość. To tylko jeden ze sposobów zabezpieczenia kwiatów na torcie, warto jednak zaznaczyć, że każdy z nich jest dobry, jeśli kwiaty nie farbują na wierzchnią warstwę ciasta.


Zostawiam Was ze zdjęciami i listą popularnych kwiatów żywych, a przede wszystkim jadalnych, używanych na tortach:
Dzięgiel - używa się głównie łodyg, które się kandyzuje, w smaku jak seler
Anyż - wiadomo cierpki lub słodki w zależności od rodzaju
Jabłuszka rajskie - pięknie wyglądają i smakują
kwiat ogórecznika - ożywczy, lekki smak
Biedrzeniec - lekki smak, podobny do świeżego ogórka
Goździk - w smaku lekko pieprzny i ostry
Rumianek - kto nie pił herbaty z rumianku?
Kwitnący czosnek - pięknie wygląda lecz nie polecam do jedzenia z tortem można zdjąć przy krojeniu
Chryzantemy - mogą być bez smaku lub leciutko gorzkie
Mniszek - smak winny
Lilie - na niektórych mogą działać przeczyszczająco, ale ich smak jest słodki i są chrupkie z lekkim posmakiem kasztanów
Koper włoski - smak lukrecji
Fuksja - lekko kwaśna
Gardenia - lekki słodki smak
Mieczyk - smak sałaty delikatny
Hibiscus - jak herbata :)
Malwa - bez smaku
Niecierpek - słodki smak
Jaśmin - delikatny słodki aromat
Lawenda - bardzo delikatna troche ziołowa
Bez - słodki i delikatny pięknie wygląda na torcie
Nasturcja - lekki słodki smak
Kwitnący groszek - delikatny i aromatyczny
Pierwiosnek - bez smaku
Bratek - bez smaku
Róża - delikatna, w zależności od odmiany może być też lekko pieprzna lub bez smaku
Zioła ogrodowe - wszelkiego rodzaju jak bazylia, szałwia, czy rozmaryn wyglądają ładnie jako dodatek zieleni, 
Geranium - lekko cytrynowe
Irys - jak nektarynka delikatnie
Te kwiaty są zdecydowanie jadalne i nie trzeba ich zdejmować przed krojeniem tortu czy podaniem gościom. Jednak jeśli, nie wybierzesz kwiatów jadalnych, nie zniechęcaj się. Świeży kwiat każdego rodzaju może być stosowany na torcie. Wystarczy kilka środków ostrożności, jak np. owinięcie spodu główki kwiatu plastikową folią, żeby roślinka nie dotykała masy ciasta. Można przed pokrojeniem usunąć żywe kwiaty, a do każdego ukrojonego kawałka dodać po jednym kwiatku zrobionym z masy cukrowej (wystarczy poprosić cukiernika o dodatkowe kwiaty luzem).
Tort weselny z żywymi kwiatami wygląda niezwykle efektownie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że jego cena jest zależna od cen kwiatów, które zostaną wybrane do jego udekorowania Z drugiej strony, własne wesele przeżywa się raz w życiu, dlatego warto pozwolić sobie na ten rodzaj eleganckiej ekstrawagancji…

Zobacz również

1 komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł na dekoracje tortów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń